Translate

domingo, 1 de febrero de 2015

Open Education

Bones a tots de nou!

En aquesta nova entrada, parlarem de les llicències Creative Commons, que tant hem sentit a parlar en el MFPR, per la nostra professora Gemma Tur, i del concepte d’Open Education Resource (EOR), un concepte que fins a dia d’avui, no tenia gaires coneixements sobre ell.

Avui a classe, hem parlat de la llicència Creative Commons (CC), que la seva traducció vindria a ser “bienes creatives comunes”, és un tipus de llicència, que permet als autors de documents, música, vídeos, imatges... compartir els continguts que creguin a través de internet, especificant amb quina forma es poden utilitzar.

Les llicències CC, permeten copiar i distribuir les obres intel•lectuals sempre i quan, es respectin les condicions escollides per l’autor. A partir d’aquí, a classe, hem vist totes les possibles combinacions que hi ha a l’hora de posar una llicència a una “obra” o material propi, les diferents combinacions es poden veure en aquest enllaç.

A l’hora de triar la meva llicència Creative Commons, he trobat oportú posar les condicions de reconeixement (attribution), la de no comercial (non commercial), i per últim la de compartir igual (share alike).
Pel que fa a la condició de reconeixement, l’he posat per què tot el que he escrit en aquestes entrades, m’ha portat bastanta feina, hores, lectures, tal com diu n’Anna en la seva entrada. No he escrit res d’això sense abans haver fet una mica de “formació”, sobretot a través d’altres persones que en saben més que jo, per tant m’agradaria que es reconegués l’autoria. En aquestes entrades, a més, he intentat donar la meva visió de tots els temes que he tractat, d’aportar el meu gra d’arena en aquest món i ho vull fer a canvi d’ajudar-nos entre tots, de col•laborar amb els altres dels quals aprenem i amb les que aprenem, per això he posat aquestes condicions, en el que el seu ús no sigui comercial, i en el que tothom col•labori en aquest món, i que si utilitzen els meus recursos, que ho facin amb els mateixos atributs que els meus i puguem accedir, crear i compartir per iguals la informació.


El concepte d’Open Education, té mol a veure amb internet, amb l’arribada de les TIC. Els recursos educatius oberts formen part de la tendència actual a facilitar l’accés a coneixement, a través de la web per a què qualsevol persona es pugui beneficiar.

Segons la UNESCO (Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura), que fomenta aquests recursos, ens defineix el REA com, “Los recursos educativos de libre acceso son materiales de enseñanza, aprendizaje o investigación que se encuentran en el dominio público o que han sido publicados con una licencia de propiedad intelectual que permite su utilización, adaptación y distribución gratuitas.” Els REA són qualsevol tipus de material educatiu que es troba en domini públic o baix una llicència lliure de drets d’autor. Qualsevol persona lliurement i legalment copia, usa i adapta i torna a compartir els REA, que inclou els llibres de text, apunts, treballs, exàmens, projectes...

El concepte REA no és del tot nou en el context de l’educació. Els docents, sovint han compartit els materials amb els seus companys o els propis alumnes han fet el mateix entre ells. La novetat d’aquest recurs, ve donat gràcies a les TIC, ja que els REA poden generar-se i distribuir-se massivament a través de internet i amb seguretat legal que les llicències gratuïtes i de contingut obert proporcionen als autors i usuaris.

Open Education
http://bit.ly/1zC9Z1q

Si es comparteixen els recursos, el nombre de beneficiaris pot ser incalculable, pot arribar a milions de persones. A més com que són gratuïts, el benefici per a la societat és enorme.

Compartir els recursos pot tenir un cost, però els beneficis que es poden obtenir són molt majors. Aquests recursos es poden reutilitzar, compartir i mesclar per crear nous continguts.

Crec que el futur passa per aquí, parlem d’un món globalitzat i interconnectat. L’ús de les TIC i totes les eines tecnològiques estan avui en dia al nostre abast i el que està clar que els REA comporta infinitat de beneficis per a per a l’educació i els estudiants. I amb tot això que diem, estem parlant del final del llibre de text? Potser l’exclusivitat que tenia la industria editorial comença a disminuir davant el desenvolupament autònom de continguts per part dels propis autors.

M’agradaria acabar aquesta entrada dient que: Compartir els coneixements és important, és una oportunitat d’aprendre per a tots.



No hay comentarios:

Publicar un comentario